Svinesund

 

 

 

 

Europas vakreste grenseovergang

SVINESUND

SE OGSÅ NABOSTEDET SPONVIKA

Svinesundbroene binder sammen Norge og Sverige over Iddefjorden, og broene er blitt et kjent landemerke for nordmenn og svensker. Den eldste broen åpnet i 1946 og den nye broen i 2005.

Begge broene har høstet stor annerkjennelse for designet og konstruksjonen. En fin kontrast er at begge broer ulike i konstruksjon og uttrykk.

Man befinner seg i grenseland mellom Norge og Sverige i det man passerer under Svinesundbroene ved innseilingen til Halden. Dersom du seiler midtfjords har du riksgensen rett under kjølen, med styrbord i Sverige og babord i Norge!

Utsikten fra både broene og fra de omkringliggende dalsidene ned til fjorden er alene verdt et besøk til Svinesund. Her møtes du av storslått utsikt over landskap, fjord og hav, og på fine sommerdager er det et herlig yrende båtliv i fjorden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjelmkollen - fortet ved riksgrensen


Like ved den gamle Svinesundbrua i Halden ligger Hjelmkollen, en steil og knauset kolle med bratt fjellvegg og overheng ut mot Iddefjorden. Hjelmkollen fort ligger øverst på en markert høyde med utsyn utover fjordløpet mot Oslofjorden og innover til Fredriksten festning i Halden.

Fortet er underlagt Fredriksten festning, og ble anlagt i 1902-03 som en del av et større forsvarssystem av sperrefort og forberedte stillinger langs grensen i forbindelse med løsrivelsen fra unionen med Sverige.

Fortet ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Det er to måter å komme seg til Hjelmkollen. Enten via en skiltet sti fra den gamle Svinesundbrua eller inn på Batteriveien fra den gamle E6 og forbi Blåsopp gård. Det er ikke egnet bilvei hele veien. 

Historiske Svinesund

 

I 1658 ble det første fergeleiet bygget i Svinesund. Dette var like etter freden mellom Sverige og Norge, og en fergemann ble ansatt. Her fantes også grensepostkontor, og på begge sider var det tollstasjon, samt et gjestegiveri på svensk side.

På den norske siden ble det etter krigen oppført nye fergehus og bygninger for fergemannen Gunder Johansson. I 1711 ble den første flytebroen satt opp av norske tropper. Fra og med 1758 ble den norske posttransporten lagt til utlandet over Svinesund, og fergemannen fikk 4 daler per år for å organisere transporten over fjorden. Postkontoret på den norske siden, på den tiden landets største, lå i fergehuset. Fra 1871 ble all post fraktet til Kongsvinger med tog.

Den første bilen ble rodd over sundet i 1906, med syv meter lange årer! I 1917 ble det montert motorer i to lektere som kunne frakte to biler hver, og disse tjenestegjorde frem til 1946 da den første broen åpnet.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble det diskutert om det skulle bygges en jernbaneforbindelse mellom Bohuslän og Østfold, men forslaget ble forkastet. I 1932 ble det igjen foreslått å kombinere jernbane- og veibro over Svinesund. Etter hvert som biltrafikken vokste, så økte også behovet for en bro. I 1938 besluttet den svenske Riksdagen og det norske Stortinget å bygge en veibro i svensk granitt og betong. På svensk side drev man et broalternativ i granitt for å stimulere steinindustrien. Arbeidet startet i svensk regi den 1. april 1939. På det meste var 140 ansatte.

 

Den 9. april 1940 invaderte Tyskland Norge, og brobyggingen ble stanset. Arbeidene ble imidlertid gjenopptatt etter noen ukers avbrudd, og planen var å åpne brua for trafikk i løpet av 1942. Den 6. juli 1942 var det en eksplosjon på svensk side som ødela store deler av den nesten ferdigbyggede broen. Sannsynligvis var et lynnedslag i dynamitt på svensk side årsaken, selv om sabotasje ikke kunne utelukkes. Skadene ble reparert, men byggearbeidene ble innstilt og ikke gjenopptatt før krigen var over i 1945. Brua ble så ferdigstilt og offisielt åpnet 15. juni 1946. Sverige betalte nærmere 90 prosent av byggekostnadene.

Svinesund er Norges største og viktigste grenseovergang. I 1946 passerte sammenlagt ca 6.300 motorfartøyer over Svinesund fra Norge til Sverige. Og alle ble de kontrollert av tollen. Nærmere 5,8 millioner motorister passerte broen i 2004. Det er i gjennomsnitt 15.650 fartøyer i døgnet. Rekorden var forøvrig den 19. juli 2003, da 25.020 passerte.

INSTAGRAM

Fredrikstad

FORSIDEN

ATTRAKSJONER

OVERNATTING

SE & GJØRE

HVA SKJER

 

 

Nord-Europas best bevarte festningsby

Besøk Gamlebyen

 


Inngangen til Gamlebyen er som en velkomst tilbake til en annen tid. Her er bakken dekket med brostein, gatene er smale, og husene ligger tett i tett. I de fleste vinduene ser man pyntegjenstander som er kunst i forskjellige former. Utenfor hjemmene er det dekorert med fine blomster på både trapper, og på gatehjørner. Et sted dukker det plutselig opp noen høner som tripper rundt, og det er utallige ender som kvakker fra dammen. Det er nesten umulig å ikke bli sjarmert av denne lille byen – Nordens best bevarte festningsby. 

 

 

 

 

UTENDØRSKINO

Kulturnatt

 

 

 

Tekst: Maria Gjøslien Metaxenioy

I de smale gatene finner du hyggelige spisesteder og spennende butikker. Butikker som du garantert ikke finner på et kjøpesenter. Hos ”Du og jeg Pappa” (på Facebook under samme navn) finner du en 50-talls butikk som har en gjennomført retrostil. Butikken er stappfull med kule ting, og må være den ultimate gavebutikk. Her finner du old school lekebiler, skilt, kopper, leker, bokser og t-skjorter. Ved inngangen får du en varm velkomst av eier Anne-Louise Daae. Hun møter kundene med et smil, og en super kundeservice. Selv har hun drevet opp til flere butikker i Gamlebyen i flere år, så om det er noe du lurer på, er det bare å spørre.

Det er noe spesielt med Gamlebyen i Fredrikstad. Det virker som om de som holder til her virkelig har slått seg til ro, og har sitt egne lille samfunn. Få andre steder vil du møte så mange blide sjeler, smil og vennlighet – på et og samme sted. Som Daae selv sier ”man driver ikke butikk her kun for å tjene penger, det er fordi vi trives så godt”. 

 

 

 

 

 

 

ÅPENT HVER LØRDAG - HELE ÅRET PÅ KONGENS TORG

Frimarkedet

 

 

 

 

 

Den koseligste plassen i Gamlebyen må være der det står ”Bakgården”, presentert på et lite skilt på en like liten port. Her ligger galleriene på rekke og rad, det ene flottere enn det andre. Ved Bastion 5 og alle galleriene, finner du også kaffebaren ”Magenta”, hvor du kan kose deg med en lunsj eller noe å drikke. Her er det satt opp små bord utenfor, og ellers er det god sitteplass inne. På denne kulturkafeen vil du oppleve en blandet atmosfære. En stil som har en blanding av cafè og pub, gammelt og nytt og mørkt og dystert blandet med spreke farger og glede. Cafè ”Magenta” har helt klart en unik og annerledes stil over seg. Her holdes det også åpent to kvelder i uken hvor det da blir spilt live-musikk. (Onsdag, ”lille lørdag” fra klokken 20.00,”Kultur fredag” fra klokken 21.30).


På galleriet rett over veien av ”Magenta” møter du Lillian Vedvik og noe som må være et av landets mest koselige utstillingsrom og verksted. Den ene siden av galleriet er som en liten hule i hvitt. Her står nydelige skulpturer og fantastiske fat utstilt på små podier. I den andre enden, står kunstneren og skulpturerer keramikk. Som besøkende er du hjertelig velkommen til å ta en titt på hvordan de arbeider her på verkstedet. Dette er absolutt plassen å besøke for deg som setter pris på fantastisk håndarbeid. Galleriene hvor Biedilæ, Vedvik og Åmli holder til har åpent stort sett hver dag, hele året.

 

 

 

GAMLEBYEN I FREDRIKSTAD 

Festningsby + 1700-talls bygninger + Vakre turområder blant kanoner og gresskledde festningsvoller + Norges første by bygget etter middelalderen + En av de best besøkte turistattraksjonene i Norge

Norges første

Renessanseby

 

 

 

 

Gammelbyens sjel er en god blanding av nåtid og 1700-tallet, hvor historien er godt bevart. Rundt byen går det en festningsvoll, med en sti hvor det går an å spasere rundt hele Gamlebyen. På spaserturen vil du se ekte kanoner, fangehull, og dype vollgraver. Dette stammer fra tiden da byen prøvde å holde inntrengerne (svenskene) ute.

 

På en grønn slette, over den lille bruen, ved dammen med alle endene ligger det et bitte lite hus som er verdt et besøk. Her på Glasshytta blir det laget de vakreste kunstverk av glass. I forskjellige fasonger og farger. Her kan du titte innom og se på hvordan glassblåseren Abel Sawe arbeider, og kjøpe med deg en suvenir eller gave til en du er glad i.

 

Gamlebyen holder søndagsåpent hele året, mens noen av butikkene og spisestedene holder stengt på mandag i stedet.

 

Lørdagsmarked i gamlebyen arrangeres hver lørdag, også i høstferien. Da forvandles torget til et marked, hvor du garantert vil finne morsomme og gode funn. Bare det å se og føle på atmosfæren på markedet er verdt besøket. Markedetholder åpent fra klokken 10-16.00. 

 

 

 

Les historien ->

 

 

 

 

Map data ©2018 Google

Terms of Use

Report a map error

100 m 

den digitale

festningsløypa

i Gamlebyen

LES MER

Sarpsborg og Sarpsborgkysten

Livskvalitet langs Sarpsborgkysten

Sarpsborg kommune ligger i søndre del av Østfold. Sarpsborg har et mangfold av naturmiljøer representert med kyst og skjærgård, innland med jordbruksmark, skogsområder og innsjøer. Sarpsborgkysten er ofte undervurdert av de som ikke er kjent her, eller ikke har vært her tidligere. I forhold til de mer kjente kyststrekningene av Hvaler og Fredrikstad, så ligger ikke kysten av Sarpsborg noe tilbake for disse, hva gjelder gode skjærgårdsopplevelser.

Sarpsborgs kyst- og sjøområder er de viktigste og mest brukte friluftsområdene i Sarpsborg

kommune. Både egne innbyggere og folk fra andre delere av regionen, samt befolkningen i og rundt Oslo, benytter disse friluftsområdene til turer og ferier. Sarpsborgs 80 kilometer lange kystlinje er verdifull både for kropp og sjel. Kyststien i Sarpsborg er blitt koblet sammen med kyststien i Halden.

Kyststien er godt merket og vel tilrettelagt gjennom spennende turområder. Du kan sykle og gå langs oppmerkede løyper eller dine egne veier som bare du vet hvor fører. Med båt kan du finne dine egne fredede plasser. Å ankre opp ved Dusa, utenfor Grimsøya en varm sommerdag er noe du sent glemmer. En båttur i Skjebergkilen en stille, varm sommerkveld fester seg også i minnet.

Sarpsborg har flest registrerte risninger i Norge. Ristningene stammer fra bronsealderen 1800-500 f.Kr. Helleristningene er en del av Nord-Europas største ristningsområde, som strekker se fra Onsøy i nord til Göteborg i sør. De fleste av ristningene finner du i Skjeberg-området. Ristningene i Sarpsborg er jorbruksristninger eller sydskandinaviske ristninger og de fleste motivene er skålgroper og skipsfigurer. God tur til Sarpsborgkysten.

Sarpsborg er en by i Østfold og administrasjonssenter i Sarpsborg kommune. Den ble grunnlagt i 1016 av Olav Haraldsson, og er dermed en av landets eldste byer. På 1800-tallet ble Sarpsborg en viktig industriby på grunn av kraft fra Sarpefossen. Opprinnelig het byen Borg, trolig etter festningen Olav Haraldsson skal ha latt reise ved Glomma. Det første leddet var opprinnelig navnet på fossen, fra norrønt sarpr som betyr «den som svelger». Første gang formen Sarpsborg er brukt er på Alv Erlingsson den yngres segl fra 1285.

Byen ble i 1567 nedbrent av svenskene under den nordiske sjuårskrig. I stedet for å bygge den opp igjen grunnla kongen Fredriksstad lenger ned langs Glomma, og Sarpsborg ble redusert til ei bygd. Først i 1839 fikk stedet igjen rettigheter som kjøpstadog ble utskilt fra Tune kommune. Sarpsborg sentrum slik det ser ut i dag er et resultat av veksten på 1800-tallet. Byen har et rektangulært gatenett, med St. Marie gate som hovedgate. Gata går gjennom Øvre torg som er et handelstorg, og ned til Nedre torghvor man finner rutebilstasjonen. Mye av den eldre trehusbebyggelsen i sentrum er bevart.

Sarpsborg er i dag en del av tettstedet Fredrikstad/Sarpsborg, som i folketall er landets femte største tettsted. Det bor drøyt 44 000 mennesker i Sarpsborg (2012), av totalt omkring 105 000 i hele tettstedet.

Kilde: Lokalhistoriewiki.no

Referanser:

Sarpsborg i Store norske leksikon

Halden

Sjarmerende Halden

PRØV OGSÅ DEN:

BLÅ GRØNNE VEIEN

Besøk Halden og du vil garantert få en hyggelig opplevelse av denne sjarmerende festningsbyen.
Fredriksten festning

Halden er byen under festningen, og en av Norges mest sjarmerende byer. Her er det flust av mange gamle bygninger og herlig havnemiljo.

Byen under festningen

Besøk Halden i sommer og du vil garantert få en hyggelig opplevelse og et godt inntrykk av denne sjarmerende festningsbyen. Halden er en idyllisk og spennende festivalby. Her arrangeres det mange forskjellige festivaler som havne- og båtfestivaler, amcar, matfestival, sommerkonserter på festningen, sommerdans og mange andre kulturarrangementer og idrettsarrangementer gjennom hele sommeren.

Topografisk skiller Halden seg litt ut i fra de andre byene i Østfold ved at den ligger inne i en fjord og at det er mer kupert terreng og større høyder på åsene og kollene rundt byen. Fredriksten festning danner et vakkert motiv og er en del av Haldens identitet. I tidligere tider var Halden med Fredriksten Norges forsvarsbastion mot svenskene.

Haldens rustikke havnemiljø med Fredriksten festning tronende over byen.

Halden har i likhet med de andre byene langs Østfoldkysten et yrende båtliv og koselige havner med den gode maritime stemningen. Elven Tista deler byen i to der den renner som en vakker kanal og ender ut i Iddefjorden. På begge sider av kanalen er det hyggelig bymiljø med noen av landets vakreste empirekvartaler, moderne kjøpesentra, spesialbutikker, gallerier, kaféer og restauranter. Byen er ikke større enn at man lett beveger seg fra den ene enden til den andre til fots. Gode parkeringsmuligheter gjør indre bykjerne lett tilgjengelig.

Rød Herregård

Rød Herregård ligger like utenfor sentrumsgatene langs innfartsåren på vestsiden av byen. Rød Herregård i Halden er et av de største og best bevarte lystgårdsanleggene i Norge. Hovedbygningen har trolig sine eldste deler fra 1600-tallet, men den ble vesentlig om- og påbygd i løpet av 1700-tallet. Rød har et stort hageanlegg, der midtpartiet kan sees på Jacob Conings maleri av Fredrikshald (Halden) fra 1699. '

Rød Herregård ligger like ved innfartsåren inn til Halden sentrum

Barokkhagen ble videreutviklet på 1700-tallet, blant annet med en elegant hagepaviljong (1756), terrasser, dammer og alleer. En engelsk landskapshage omgir barokkhagen. Foruten romantiske stier og vakker utsikt over Iddefjorden, byr hagen på klassiske elementer som bjørnegrotte, eremitthytte, kanonbatteri og gravsted. Det er også en kafé og et kunstgalleri her.

Et besøk på Rød Herregård anbefales på det varmeste. Åpent: mai – september. Guidet omvisning.

 

 

Grensefjorden med to navn

For deg som har egen båt bør du under hytteferien ta en dags­tur opp Ringdalsfjorden/Iddefjorden. Fra fjordens utløp til Oslofjorden og Hvalers skjærgård, og nesten opp til Halden by, heter fjorden Ringdalsfjorden. Fra der fjorden gjør en «knekk» og videre sørover er navnet Iddefjorden.

Fjorden er dyp og godt merket, og på begge sider av leden blir du stadig minnet om at du befinner deg i svensk og norsk territorium gjennom grense­merkene på svabergene. Ønsker du å fiske er det godt med fisk i fjorden. De 100 meter høye bratte dalsidene på begge sider av fjorden gjør at du føler ekte «fjordfølelse» av å seile her.

Det er mange flotte fritidseiendommer á typen «der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på begge sider av fjorden/grensen, som gjør sitt til at fjorden er levende. Når du ankommer Halden har du seilt nesten 40% av fjordens totale lengde. Halden kan skilte med en av de mest moderne gjestehavner i Norge, med Kongens Brygge helt innerst i havnen. Her ligger du kun 40 meter fra torget. Litt lenger ut kan du fortøye til to flytebrygger på hver sin side av pollen. Servicebygget til gjestehavnen er ved den vestre bryggen og tilbyr alle fasiliteter. Innseilingen til gjestehavnen som ligger innerst i pollen skjer i det trange, men godt merkede, løpet på østsiden av Sauøya.


Majestetiske Fredriksten festning

Fredriksten festning er flott plassert på et høydeparti over byen, og ligger dominerende til både for innkjøring og innseiling til Halden. Fredriksten festning er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og det er ikke så overraskende med tanke på at hele festningen er intakt og at det er utrolig vakkert inne på festningsområdet med en flott utsikt over Halden og omeng, samt at festningen er en viktig del av Norgeshistorien.

 

Adkomst til festningen er godt merket for kjørende, og du kan kjøre helt opp til festningen hvor det er en stor parkeringsplass. Det er også en kort gangvei fra Halden by og opp til festningen.

Halden historiske samlinger forteller historien om Halden og festningen.

 

Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Norge avstå Bohuslen til Sverige. Dette medførte blant annet at Halden ble ny grenseby, noe som krevde en langt kraftigere befestning av byen og den nye grensen. Bygging av permanente anlegg på Fredriksten begynte i 1661, og Fredriksten festning var fra 1660 til 1814 en avgjørende del av forsvarsverkene våre.

Dette foto: Forsvarsbygg


Festningen ble beleiret hele seks ganger, men aldri inntatt. Den svenske kongen Karl XII falt ved festningen den 11. Desember 1718, under svenskenes forsøk på å innta festningen.

Etter 1814 og frem til 1905, da Norge var i union med Sverige, var festningens hovedformål og betydning uklar. Etter 1905 og unionsoppløsningen ble festningen nedlagt og nedrustet. Det ble avgjort at den skulle bevares som et nasjonalt minnesmerke.

Allsang på grensen

 

Det blir nok en gang «Allsang på grensen» på Fredriksten festning i Halden i sommer, og Allsang på Grensen spilles i år inn 29.juni, 6.juli, 13.juli, 20.juli, 27.juli og 3.august. I sommer fyller Allsang på Grensen 10 år og det vil bli markert med stor fest fra første til siste program Tar du turen dit vil du oppleve kjente og kjære artister, og du vil kunne synge med i populære sanger. Allsang er et skikkelig gladprogram med Katrine Moholt som vert. Programmet tar for seg allsangfavoritter med kjente norske og utenlandske musikere. Hvert program vil ha artister i kategorien pop, band og cross-over artister.

 

I tillegg til sang og underholdning er det muligheter for omvisning på festningen, og mat og drikke på restauranten. Man trenger ikke å pugge sangtekster før man stiller på festningen. Det blir delt ut sanghefter med dagens sanger før hver forestilling. Det er kjente sanger som er lette å synge, og det er fritt frem for alles stemmeprakt. Sangene passer for alle aldersgrupper. På scenen vil som alltid de kjente artistene sørge for å dra i gang allsangen.

 

I år starter showet  onsdag 29. juni. For kjøp av billetter og ytterligere informasjon, se full oversikt >

 

God fornøyelse!

Fredriksten Festning

Majestetiske Fredriksten festning
Fredriksten festning er flott plassert på et høydeparti over byen, og ligger godt synlig til både for de som kommer kjørende og seilende inn til Halden by. Fredriksten festning er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og det er ikke så overraskende med tanke på at hele festningen er intakt og at det er utrolig vakkert inne på festningsområdet med en flott utsikt over Halden og omeng, samt at festningen er en viktig del av Norgeshistorien.

Ta familien med på en hyggelig piknik "oppe på byens tak".

Adkomst til festningen er godt merket for kjørende, og du kan kjøre helt opp til festningen hvor det er en stor parkeringsplass. Det er også en kort gangvei fra Halden by og opp til festningen.

Halden historiske samlinger presenterer historien til byen og festningen.

Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Norge avstå Bohuslen til Sverige. Dette medførte blant annet at Halden ble ny grenseby, noe som krevde en langt kraftigere befestning av byen og den nye grensen. Bygging av permanente anlegg på Fredriksten begynte i 1661, og Fredriksten festning var fra 1660 til 1814 en avgjørende del av forsvarsverkene våre.

Fredriksten festning byr på spektakulære omgivelser og er som skapt for store kulturbegivenheter. Annen hver sommer spilles det alltid en av de største operastykkene her, og hver sommer arrangeres det populære sommershowet "Allsang på Grensen" her hver onsdag i halvannen måned.

Festningen ble beleiret hele seks ganger, men aldri inntatt. Den svenske kongen Karl XII falt ved festningen den 11. Desember 1718, under svenskenes forsøk på å innta festningen.

Etter 1814 og frem til 1905, da Norge var i union med Sverige, var festningens hovedformål og betydning uklar. Etter 1905 og unionsoppløsningen ble festningen nedlagt og nedrustet. Det ble avgjort at den skulle bevares som et nasjonalt minnesmerke.

Lysspill nesten hver dag hele året

Fredriksten festning er et flott og mektig skue der den troner oppe på fjellet over Halden by. Et storslått syn, nesten som en teaterkulisse, eller et Soria-Moria slott. I nattemørket trer mystikken frem i et behagelig avdempet flomlys. Tro om det spøker der ?

Men, hvordan begynte det hele, hvorfor og hvordan ble denne store og kraftfulle festningen bygget her, og ikke minst hva har skjedd her gjennom over 350 år ?

Det er dette lysspillet gir deg en dramatisert innføring i. Ved bruk av statister, animasjoner og kraftige lydeffekter vil du, uten kommentarer, få en kort, men virkningsfull beskrivelse av bygging, krigshandlinger, branner, beredskap, dagligliv, nyere tid, med mer.
Filmen varer i ca 11,5 minutt og vises på veggene av to steinbygninger øverst i Indre festning.
Du vil garantert gå derfra med stor opplevelse rikere.

Det er en viss kronologi i handlingen, og det tikker et rullende årstall øverst i den ene billedkanten. Slik kan du følge med på omtrent når det du ser skjedde.

Kl 2300 i perioden 9. mai – 6. juni
Kl 2400 i perioden 7. juni – 7. juli
Kl 2300 i perioden 8. juli – 7. aug
Kl 2200 i perioden 8. aug – 31. aug
Kl 2100 i perioden 1. sept – 9. okt 

Bli med på den naturskjønne seilasen i Haldenvassdraget

HALDENKANALEN

BESTILL TUR

Haldenkanalen

Stedene og opplevelsene er mange i Halden. Haldenkanalen, snor seg gjennom vakker og vill natur, helt inntil svenskegrensen i den sørøstlige delen av Norge. Dampbåtene som ferdes på Haldenkanalen tar de reisende med på en 80 kilometer lang strekning som inneholder blant annet fem sjøer, tre slusesteder og åtte sluser, og uendelig med naturopplevelser. Bli med på den naturskjønne seilasen i vassdraget, hvor du går i land hele 29,5 meter høyere eller lavere enn kaien hvor du gikk om bord ved at 10 500 000 liter vann skifter plass.

Les også om Haldenvassdragets Kanalmuseum ->

Fotograf: H&A

Fotograf: H&A

Fotograf: Gunnar Arvesen

Fotograf: H&A

 

Eldste slusekanal i Norge

Haldenkanalen var den første av Norges to kanaler og sto ferdig i 1849. Haldenkanalen er en del av det over 14 mil lange Haldenvassdraget. Et vassdrag som ble kanalisert av Engebret Soot mellom 1852 og 1860, hovedsakelig for å lette transporten av tømmer, fra store skoger i Norge og Sverige og frem til sagbrukene i Halden.

Brekke Sluser - Skandinavias høyeste sluse. Foto: Visit Hvaler

Fløtingen er for lengst et avsluttet kapittel, men de vakre sjøene og de imponerende sluseanleggene, Brekke-sluser (høyest i Nord-Europa med sine 26,7 meter), Strømsfoss-sluse og Ørje-sluser gir i dag unike opplevelser til vanns og til lands. 

Kanalen ble tidlig en turistattraksjon. I årene etter andre verdenskrig hadde de færreste egen bil, og turbussene hadde ennå ikke overtatt markedet. Derfor var en rundreise for Oslofolk med tog Oslo - Halden/Tistedal, dampbåten DS «Turisten» til Skulerud, den smalsporede «Tertitten» til Sørumsand og tog tilbake til Oslo en populær dagstur.

Stilfull salong ombord i «Turisten». Tidligere var den innerste delen forbeholdt damene om bord, mens herrene hadde egen sigarsalong. Foto: Geir Arntzen

Også du kan oppleve et av landets flotteste naturområder fra dekk eller i den vakre salongen om bord - Bestill her -->

Det idylliske kanalbåtmiljøet i Strømsfoss, her fra høyre; DS Turisten, MS Strømsfoss, og MS Thor. Foto: Visit Hvaler

Naturopplevelsene står på rekke og rad

Halden er den største kommunen i Østfold, også den kommune med største variasjon hva gjelder natur. Med sine 600 km² er det ingen kommune i Østfold som kan måle seg med Haldens muligheter for naturopplevelser. Den vidstrakte kommunen kan by på skog, fjorder, fjell, sletter, vassdrag, øyer, jaktterreng og milevis med turstier og løyper. Brekke sluser i Haldenkanalen er Skandinavias høyeste sluseanlegg, med sine 26,6 meter totale løftehøyde i fire kamre er dette en opplevelse du neppe glemmer med det første.

Idylliske Øymarksjøen omgitt av et fantastisk landskap. Her fra området nedenfor Øymark kirke.Foto: Vidar Iversen

 

Idyllisk og praktisk vannvei

Haldenkanalen er en spennende og idylliske vannvei som strekker seg fra Skulerud i Akershus til Tistedal ved Halden. Et velkjent rekreasjonsområde for mange, en uoppdaget perle for andre. Haldenkanalen er en del av det over 14 mil lange Haldenvassdraget. Et vassdrag som ble kanalisert av Engebret Soot tidlig på 1800-tallet, hovedsakelig for å lette transporten av tømmer fra store skoger i Norge og Sverige til sagbrukene i Halden.

Femsjøen

Slusene ble benyttet til tømmertransport helt til 1982, da tømmerbilene overtok all transport. Gjennom tidene har i alt 25 dampbåter trafikkert kanalen, og 6 av disse gamle dampbåtene er fortsatt i kanalen. Det er ikke bare MS «Strømsfoss»  som har glede av slusekanalen i dag, den er også åpen til benyttelse for båtfolket som kan padle eller kjøre båt gjennom idylliske innsjøer, korte elvestrekninger og imponerende sluseanlegg gjennom et idyllisk landskap med spennende kulturminner.

Utsikt over Rødenes, sett fra Ørjekollen. Foto: Vidar Iversen


Senter for opplevelse og kunnskap

Haldenkanalen er den eldste av de to kanalene med sluser i Norge. Kanalen sto ferdig i 1849, og ble utvidet med Brekke sluser i 1852, under ledelse av Engebret Soot. Men i 1861 ble slusene lengst syd ødelagt av flom, og ble først gjenbygget i 1877. Ørje sluser og Strømsfoss sluse er fra 1860. Det nåværende Brekke sluseanlegget stod ferdig i 1924 da vannfallene i Stenselva ble samlet i Brekke sluser og Krappeto som lå lenger opp ble neddemt. Samtidig ble Brekke kraftstasjon ferdigstilt. Slusene kan ta båter inntil 26 m lange, 6 m brede og 1,6 m dype, og er idag ett av flere høydepunkter for reisende med turistbåtene i Haldenkanalen. 

Urørt. Indre Østfold byr på herlige villmarksopplevelser som de færreste kjenner til. Haldenvassdraget er et Eldorado for padlere og byr på nye naturopplevelser rundt hvert nes.

Haldenkanalens historie presenteres på Haldenvassdragets Kanalmuseum som ligger på Ørje Brugs område rett ved Ørje sluser på Ørje. Museet er et senter for opplevelse, aktivitet og kunnskap om Haldenkanalen. Museet dokumenterer og formidler vassdraget både natur- og kulturhistorisk. Museet informere også om vassdraget og skogen som rekreasjonsområde.

I 1998 kjøpte museet det gamle tresliperiet på Ørje Brug og eier i dag dermed nesten hele det gamle bruksområdet, med bestyrerbolig, arbeiderboliger, tresliperiet og uthus. I 2001 ble det innviet en ny utstilling i fabrikkhallen som omfatter både kulturhistorie og naturhistorie/økologi. Museet inngår i et svært interessant område, med blant annet Ørje Brug, Ørje sluser, Dampbåtmiljø, Ørjefortene, og ikke minst et vakkert naturområde med naturstier og badeplass.

 

Litt om dampbåtene

Dampbåten DS «Turisten» ble tatt ut av ruten i 1963 og senket i Femsjøen i 1967, etter 76 års trofast tjeneste som passasjer- og godsbåt på Haldenkanalen. Ikke før i 1985 ble skipet med nesten samme navn, M/S «Turisten», tatt i bruk. M/S «Turisten» hadde tidligere gått som elvebåt på Rhinen.

Feiring av DS Turisten sin hjemkomsten til Ørje og ved dampskipsmiljøet ved Haldenvassragets Kanlmuseum og Ørje sluser. Foto: Beateus

Etter 30 år på bunnen av Femsjøen (stor innsjø øst for Halden by), ble DS «Turisten» hevet i 1997, og etter mer eller mindre 12 år med restaurering på verftet Hansen & Artzen CO AS i Stathelle (samme verft som restaurerte Kongeskipet) har dampbåten nå vendt tilbake til Haldenkanalen. M/S «Turisten» som hadde kjørti ruten fra 1985 til 2009 ble omdøpt til M/S «Strømsfoss», og den restaurerte dampbåten kunne få tilbake sitt opprinnelige navn. I dag går M/S «Strømsfoss» igjen ruten alene på grunn av et råtesoppangrep på DS «Turisten», men et nytt overbygg er snart på plass på sistnevnte, og snart vil dampbåten igjen være i rute.


FAKTA OM DS «TURISTEN»:

DS Turisten til kai i Strømsfoss. Foto: Visit Hvaler

Antall passasjerer: 60

Mannskap: 4-8

Mål: 25,5 meter lang og 4,4 meter bred,

1,8 meter dyptgående

Drivstoff: Kull (pt. polsk steinkull)

Dampkjele: Skotsk kullfyrt 6,0 tonn.

Maskin: Tripple expansion damp, 100 HK - 5,5 tonn.

Reverserbar – direkte koblet til propellaksel.

Propell: 4 blads, 1,2 m diameter

Fart: Inntil 9 knop ved 130 omdreininger/minutt

Vekt: 75 tonn i kran, 57 Bruttoregistertonn

 

 

MS "Brekke"

MS Brekke. Foto: Visit Hvaler

MS Strømsfoss er nå blitt MS Brekke. I 2017 har nye eiere tatt over båten MS Strømsfoss og døpt det om til MS Brekke. Båten vil ha fast tilhold og utgangspunkt for sine rutegående turer fra Tisledal ved Halden.Se linken nedenfor for rutetider og booking for MS Brekke. I sommer har MS Brekke seilt ukentlig på Halden kanalen og skal forsette å gå i fast rute fem til 20. august. Etter mange år med svakt rutetilbud på Haldenkanalen er endelig en av båtene i full drift. Fa

Strømsfoss sluser er et sluseanlegg i Haldenkanalen mellom Aremarksjøen og Øymarksjøen.Foto: Erik Aspden Schyberg

MS "Strømsfoss" var Haldenvassdragets reddende engel i perioden som DS "Turisten lå på bunnen av Femsjøen (30år) og tiden som den var under renovcering (12år). I snart 25 år har MS "Strømsfoss" som kommersielt passasjerfartøy tatt med mange tusen passasjerer hvert år opp og ned i Haldenvassdraget og gjennom slusene. Hun er nå fullstendig teknisk kontrollert og funnet feilfri og klar for nye år i vassdragets og regionens tjeneste. Fra 1985 til 1.mai 2010 var det dette fartøyet som bar navnet MS "Turisten", men når den orginale Turisten komtilbake til vassdraget i 2009 ønsket eierne det orginale navnet tilbake og det fikk den 1. mai 2010.

 

 

FAKTA OM MS STRØMSFOSS

 

Antall passasjerer: 97

Mannskap: 3-5

Mål: 25 meter lang og 5 meter bred, 1,5 meter dyptgående

Drivstoff: Diesel

Maskin: Scania V8

Fart: Inntil 8 knop

Vekt: 115 tonn i kran, 87 Bruttoregistertonn

RUTETIDER MS BREKKE

LINK TIL MS BREKKES HJEMMESIDE

MS BREKKE nymalt med blå bunn. Her fra Brekke Sluser. Foto: MS BREKKE

MS THOR. Foto: Visit Hvaler

 

Rederiet DS Turisten AS

Rederiet DS Turisten AS eies av to aremarkinger, Tore Aksel Voldberg og Alf Ulven. Selskapet disponerer 4 båter, DS "Turisten", MS "Strømsfoss", MS "Thor" og DS "Ara".  De to første er i full drift på kanalen, Thor drives av en venneforening og seiler kun for medlemmer, og Ara er til restaurering og skal kunne vises frem til de virkelig dampinteresserte.

Kilde: Wikipedia og www.turisten.no


Fredriksten festning

ALDRI EROBRET

INNTATT AV TURISTER

Fredriksten festning

Majestetiske Fredriksten festning
Fredriksten festning er flott plassert på et høydeparti over byen, og ligger godt synlig til både for de som kommer kjørende og seilende inn til Halden by. Fredriksten festning er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og det er ikke så overraskende med tanke på at hele festningen er intakt og at det er utrolig vakkert inne på festningsområdet med en flott utsikt over Halden og omeng, samt at festningen er en viktig del av Norgeshistorien.

Ta familien med på en hyggelig piknik "oppe på byens tak".

Adkomst til festningen er godt merket for kjørende, og du kan kjøre helt opp til festningen hvor det er en stor parkeringsplass. Det er også en kort gangvei fra Halden by og opp til festningen.

Halden historiske samlinger presenterer historien til byen og festningen.

Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Norge avstå Bohuslen til Sverige. Dette medførte blant annet at Halden ble ny grenseby, noe som krevde en langt kraftigere befestning av byen og den nye grensen. Bygging av permanente anlegg på Fredriksten begynte i 1661, og Fredriksten festning var fra 1660 til 1814 en avgjørende del av forsvarsverkene våre.

Fredriksten festning byr på spektakulære omgivelser og er som skapt for store kulturbegivenheter. Annen hver sommer spilles det alltid en av de største operastykkene her, og hver sommer arrangeres det populære sommershowet "Allsang på Grensen" her hver onsdag i halvannen måned.

Festningen ble beleiret hele seks ganger, men aldri inntatt. Den svenske kongen Karl XII falt ved festningen den 11. Desember 1718, under svenskenes forsøk på å innta festningen.

Etter 1814 og frem til 1905, da Norge var i union med Sverige, var festningens hovedformål og betydning uklar. Etter 1905 og unionsoppløsningen ble festningen nedlagt og nedrustet. Det ble avgjort at den skulle bevares som et nasjonalt minnesmerke.

Lysspill nesten hver dag hele året

Fredriksten festning er et flott og mektig skue der den troner oppe på fjellet over Halden by. Et storslått syn, nesten som en teaterkulisse, eller et Soria-Moria slott. I nattemørket trer mystikken frem i et behagelig avdempet flomlys. Tro om det spøker der ?

Men, hvordan begynte det hele, hvorfor og hvordan ble denne store og kraftfulle festningen bygget her, og ikke minst hva har skjedd her gjennom over 350 år ?

Det er dette lysspillet gir deg en dramatisert innføring i. Ved bruk av statister, animasjoner og kraftige lydeffekter vil du, uten kommentarer, få en kort, men virkningsfull beskrivelse av bygging, krigshandlinger, branner, beredskap, dagligliv, nyere tid, med mer.
Filmen varer i ca 11,5 minutt og vises på veggene av to steinbygninger øverst i Indre festning.
Du vil garantert gå derfra med stor opplevelse rikere.

Det er en viss kronologi i handlingen, og det tikker et rullende årstall øverst i den ene billedkanten. Slik kan du følge med på omtrent når det du ser skjedde.

Kl 2300 i perioden 9. mai – 6. juni
Kl 2400 i perioden 7. juni – 7. juli
Kl 2300 i perioden 8. juli – 7. aug
Kl 2200 i perioden 8. aug – 31. aug
Kl 2100 i perioden 1. sept – 9. okt


Friluftsliv i Haldens naturområder

Haldens naturområder og alle attraksjoner og severdigheter man finner innenfor kommunens grenser gjør Halden til en av de mest innholdsrike kommuner man kan besøke som friliuftsentusiast eller turist.

FEMSJØEN

BLÅ-GRØNNE VEIEN

OMRÅDET VED SVINESUNDBROENE

RØSSEPIPA

ELGÅFOSSEN

HALDENKANALEN OG HALDENVASSDRAGET

Ovenfor har vi presentert et lite knippe, men gode destinasjonsmål for friluftsliv og rekreasjon. Halden har jo et stort antall spennende områder. Og vi vil fortløpende fylle nye områder inn her. Send oss gjerne ditt turmål til post@ostfoldguide.no

Badeplasser

Du finner mange fine badeplasser rundt Halden.
Ferskvann: Vanninga, Kruseter, Store Erte
Saltvann: Engevika, Sponvika, Svalerødkilen, Langholmen/Ystehede


Fiske

Det er rike fiskemuligheter både i saltvann og ferskvann. Fiskekort til de fleste elver og vann i området rundt Halden kjøpes i Villmarksgalleriet. Fiske i saltvann krever ikke fiskekort.
Laksefiske i Berbyelva og Tista - Halden sentrum.


Sykle

Sykling i skogen, langs fjorden eller Haldenkanalen - du stopper når det er noe du vil se nærmere på og nyter friheten og naturen. Terrenget rundt Halden egner seg svært godt til sykkelturer.


Padle

Haldenkanalen, Kornsjøene og en rekke andre innsjøer innbyr til kanopadling. Med kdylliske viker, odder og øyer er det klart for vakre naturopplevelser.


Turområder

Halden har unike områder for den som ønsker en tur ut i skogen. Det finnes et utall merkede løyper og stier i kommunen. I sentrumsområdet er det flere tilrettelagte turløyper, blant annet i Schultzedalen og Remmendalen.

Kyststien - går gjennom Bohuslän (Sverige) og Østfold (Norge). Stien går gjennom vakkert kulturlandskap og historiske plasser; både langs strandlinjen og litt lenger inn i landet.

Blå – grønne veien  -  Rolig og vakkert alternativ til E6

Den Blå – grønne veien er et annet navn på veistrekningen mellom Halden i Østfold og Dingle i Munkedal i Sverige. Blå – grønne veien har navnet sitt etter naturen langs denne vakre veistrekningen; fjorden og de blå sjøene, de storslagne engene kombinert med de grønne skogene.

 

Kombiner gjerne et besøk i Halden med en tur på den Blå – grønne veien. Halden er en idyllisk småby der sentrum er lett tilgjengelig til fots. En rusletur i gågaten, parken, rundt gjestehavnen eller på promenaden langs elven Tista som renner som en flott kanal gjennom byen. Halden har noen av landets flotteste empirekvartaler. Et par kjøpesentre, spesialbutikker, gallerier, kafeer og restauranter gir et godt tilbud til den besøkende.

Haldens naturområder og alle attraksjoner og severdigheter man finner innenfor kommunens grenser gjør Halden til en av de mest innholdsrike kommuner man kan besøke som friliuftsentusiast eller turist.

INSTAGRAM: #blågrønneveien

 

Avslutt eller start "Blå grønne vegen" ved å besøke Fredriksten festning i Halden, festningen som troner stolt over byen og som aldri har blitt inntatt i kamp. Utenfor festningen går fylkesvei 22 og her starter den Blå – grønne veien i Norge. Veien slynger seg først i et ganske flatt landskap, men etter omtrent knappe 10 minutter slynger veien seg inn til Iddefjorden og her beveger veien seg med masse svinger og veien veksler ofte med høydeforskjeller fra helt ned på fjordens nivå til å stige rundt 100 meter og slik fortsetter det til man når Enningedalen hvor veien har mer lengre rette strekker med fantastisk natur.   

Boltjern rasteplass er en idyllisk rasteplass med bord og sittebenker. Her er det ypperlig for en matpause akkopagnert av solglitrende innsjø og fuglesang.

Boltjern i vårskrud.

Gjennom dalen renner Enningdalselva som har sitt utspring i Bullaresjöarna og ender i Iddefjorden. Gode fiskemuligheter er det i Enningdalselva som er en av få lakselver i Østfold. På Holtet ved Riksgrensen til Sverige starter faktisk kyststien i Østfold, herfra går kyststien hele veien til Halden sentrum. På andre siden av grensen fortsetter Blå – grønne veien omtrent i 45 minutter i bil før den ender i tettstedet Dingle i Munkedal. En fantastisk reise som også anbefales til fots. Les mer om den svenske delen av Blå – grønne veien nederst på denne siden, men først skal vi vise deg Enningdalens attraksjoner:

Vakre

ENNINGDALEN

BLÅ GRØNNE VEGEN

Enningdalen

 

Enningdalen er sogn i Idd prestegjeld i Halden kommune. Enningdalen grenser til Sverige i øst, sør og vest, og er en typisk skog- og jordbruksbygd.

Gjennom dalen renner Enningdalselva som har sitt utspring i Bullaresjöarna og ender i Iddefjorden. Gjennom dalen går også fylkesvei 22, eller den Blå-grønne veien som den kalles fra Halden til grensen ved Holtet. Den Blå-grønne veien fortsetter videre inn i Sverige og Bullaren til Hällevadsholm. Navnet symboliserer blått vann og grønn natur, og skal være en alternativ turistvei til E6.

INSTAGRAM: #blågrønneveien

Bosetningen i Enningdalen er spredt, men noe er konsentrert rundt Buer, Prestebakke og Kornsjø. Folketallet i november 2001 var 888 personer. Herav 149 på Buer, 308 på Prestebakke og 250 på Kornsjø.

Av severdigheter kan nevnes Berby Herregård, Elgåfossen, Glenne bro og dampbåten Prøven.

TO TIPS

TIL

TURMÅL:

Glenne Bro,

og

Ålgårdskollen ved Berby i Halden

 

GLENNE BRO / GLENDE BRO

Gamle Glende bro er en hvelvet bro fra 1864 er bygd av hoggen granitt. Lengden på broen er 22 m og høyden er 6 m. Stabbeisteinene er i senere tid blitt utstyrt med anleggsskinner som «autovern». Broa fikk sitt nåværende utseende i 1901. Broa krysser Ørelva som kommer fra Ørsjøen ved Prestebakke i nordvest og faller ut i Enningdalselva mellom Berby og Iddefjorden.

I 1961 ble riksveien lagt om, og elvas løp under veien ble endret. På andre siden av dagens riksvei ligger rester av den gamle riksveien. Stabbesteinene er delvis nedrast. Veien fra Halden over Bøklevene, Prestebakke og Kornsjø til Högen i Sverige, ble påbegynt i 1823 for å styrke veiforbindelsen mellom unionspartene Norge og Sverige.

Map data ©2018 Google

Terms of Use

Report a map error

500 m 

ÅLGÅRDSKOLLEN

Ålgårdskollen ligger sydvest i Halden kommune (øverst i berget rett ovenfor Riksvei 102, omtrent der man svinger inn til  Berby Herregård.). Her det flere bronsealderrøyser / gravrøyser. Det finnes også en lokalitet med edelløvskog (osp, hassel, eik og lind). Flott utsikt til Iddefjorden.

Det er fint å starte turen ved Berby Herregård.

Map data ©2018 Google

Terms of Use

Report a map error

200 m 

Antikk- og loppesalg på Glenne ved den

BLÅ GRØNNE VEGEN

SE VEIEN

Rett syd for Glenne bro, ved krysset til Riksveg 102 og Riksveg 22 finner du et koselig rødt uthus på tunet. Her selges det lopper, antikviteter og andre rariteter. Et besøk på dette originale stedet er virkelig å anbefale om du ferdes i området. 

Map data ©2018 Google

Terms of Use

Report a map error

2 km 

 

 

 

Berby herregård

 

 

 

Berby herregård

Ved nederste del av Enningdalsvassdraget troner staselige Berby herregård i det vakre kulturlandskapet. Her, innerst i Iddefjorden på grensen til Sverige (Rv 22) har det vært drevet gårdsbruk siden middelalderen. Berby var et senter for trelast og ble adelig setegård på 1600-tallet og hadde sin storhetstid på 1700- og 1800-tallet. 

Gården eier skog på begge sider av grensen. Det var nettopp skogen som la grunnlaget for driften av godset. Stedet er
nevnt i skriftlige kilder allerede i 1344, og i 1780 ble det kjøpt av Truels Wiels Berby, med blant annet
21 husmannsplasser, sager, kvernbruk og lakserettigheter.

Siden Jens M. Golden overtok i 1890, har
herregården vært i denne familiens eie. Hovedgården eier i dag blant annet 30 000 mål skog på begge sider av grensen. Hovedbygningen er fra 1854. I 1899 ble Østfolds første husmorskole etablert
her, og så sent som i 1953 var det privat husmorskole på gården. I dag er det blant annet brukskunstsenter på Berby. Det gis omvisning på gården etter avtale.

Bildet ovenfor: i hagen på Berby Herregård finnes et slags amfiteater - her arrangeres teater og spill, og friluftsgudstjeneste.

Map data ©2018 Google

Terms of Use

Report a map error

10 km 

 

 

 

 

Østfolds største foss

ELGÅFOSSEN

 

 

 

 

Elgåfossen

Elgåfossen er 46 m høy og tilhører Eljasvassdraget som har sitt utløp i Elgåsjøen. Nedenfor fossen forenes elven med Enningdalselven før de ender i Iddefjorden nord for Berby Hovedgård. Fra Halden tar du veien forbi festningen mot Idd og Enningdalen og følg hovedveien mot grensen. Ca. 1 km før grensen er det skiltet til Elgåfoss. 

Fossen ligger nær Holtet i Enningdalen. Grensen mot Sverige går midt i fossen. Elgåfossen, som er en del av Elgå, renner ut i Enningdalselva. Ved fossen kan man se rester av gamle Saga, en husmannsplass fra 1859, med tømmerdrift, sag og mølle. Rundt fossen kan du se grunnmuren etter mølle, gamle møllesteiner, og steinpilarer fra en tømmerrenne som gikk ned langs fossen. Plassen var bebodd til frampå 60-tallet. Rundt fossen er det nå opparbeidet natursti, og det er mulig å krysse elva via broer både ovenfor og nedenfor fossen. 

Den blå grønne vegen i

SVERIGE

GÅ OGSÅ KYSTSTIEN

På blå-grønn tur i Sverige

Mange nordmenn kjenner godt til den svenske kommunen Tanums kyststripe, men de færreste kjenner innlandet her. Like øst for E6 i Tanum kommune ligger den største delen av kommunen. Der venter et helt annet Bohuslän - Bullaren og Kynnefjäll. Naturopplevelsene står nærmes i kø og den ene attraksjonen etter den andre avløser hverandre.

I det indre land av Tanum er man omgitt av en usedvanlig behagelig ro som står i sterk kontrast til det mer pulserende livet ved kysten eller i byene. Her inne finner man en natur godt egnet for bading, fiske, kanoturer, fotturer, beversafari (spesialitet i denne regionen), og sykkelutflukter.

Östad er det mest sentrale stedet i regionen Bullaren, men dagligvarebutikk, turistinformasjon, bank, og håndverkshus. Om du følger den blå-grønne veien sørover og passerer Traktormuseet for deretter å komme til Tingvall der man kan bo og overnatte. Tingvall har en fantastisk utsikt over Bullaresjön. Bygningnene på overnattingsstedet og "økohotellet", Minto Tingvall er oppført i økologisk bygningsmateriale, og stedet har blitt kjent for sin satsing innen økoturisme. Dette er en form for turisme der både tilrettelegger (reiselivsbedriften) og gjesten (en natur og miljøbevist reisende) legger spesielt vekt pånaturen og miljøet. Økoturisme er en form for turisme der målet er at det ikke skal bli noen negativ påvirkning på naturen eller kulturen på stedet en reiser til. Minto Tingvall tilbyr også aktiviteter i skjærgården, på innsjøer, elver, klatring i berg.

De vidstrakte Bullaresjöarna dominerer hele regionen og området rundt sjøene er et eldorado for friluftsliv og rekreasjon. Rundt innsjøene er det flere tilrettelagte badeplasser. Langs Kynneälv på Flötemarksön finnes det muligheter for å leie leirplass med hytter og badstue. I nærheten ligger gårdsmuseet med en modell av et gammelt hjem, landhandel, smie og magasin.

Ovenfor fossefallet til Elgåfossen finner du denne artige grenseovergangen. Riksgrensen går midt i elven og i fossen.

Kynnefjäll er "fjellplatået" i regionen og platået er ca. 20 kilometer langt og 10 kilometer bredt. Høyeste punkt er Vaktarekullen som strekker seg 206 meter over havets overflate, så det er kanskje i meste laget å kalle Kynnefjälll for et fjell, men platået rager uansett høyt hevet over Tanums landskap og naturen her oppe bærer også preg av typisk "fjellnatur". Platåets høyeste punkt har tidligere vært benyttet som brann- og observasjonstårm. På platået finness også en helårsåpen hytte med plass til 12 overnattingsgjester 

Ved nordenden av Norra Bullaresjön ligger Vassbotten med campingplass og landhandel og noen kilometer herfra finnes en dyrepark med både nordiske og eksotiske dyrearter.

Noen attraksjoner langs den Blå-Grønne veien i Sverige

 

NAVERSTAD KIRKE

Kirke fra 1100-tallet, godt kjent for sine vakre takmalinger fra 1700-tallet. Fra kirken til Östad strekker det seg et stort gravfelt fra jernalderen. 

KYNNEFJÄLLS NATUR, Hedekas

Tel: +46 0524 320 88, www.kynnafjall.com. Epost: info@kynnefjall.com

Utleie av tømmerhytter og B&B, restaurant- og konferanseanlegg i naturskjønne og rustikke områder. Fiske, jakt, båter, kanoer og aktiviteter. Fiskekort. 

BULLAREN

Bullaren, også kalt Bullarebygden, er ei bygd i det nordre Bohuslӓn. Den har tidligere vært både Bullarens härad og Bullarens kommun, men er nå den nordøstre delen av Tanums kommun. Bullaren er et fantastisk villmarksområde i alle sesonger. 

STENEHED GRAVFÄLT, Hällevadsholm

Gravfeltet består av minst 40 antikviteter. På gravfeltet forekommer runde hauger på opptil 20 meter i diameter, ofte med synlige grøfter rundt. Det er også opptil 10 meter lange hauger og et ødelagt steinskip med to stavstener og ytterligere fire steiner. 


 

 

Europas vakreste grenseovergang

SVINESUND

SE OGSÅ NABOSTEDET SPONVIKA

Svinesundbroene binder sammen Norge og Sverige over Iddefjorden, og broene er blitt et kjent landemerke for nordmenn og svensker. Den eldste broen åpnet i 1946 og den nye broen i 2005.

Begge broene har høstet stor annerkjennelse for designet og konstruksjonen. En fin kontrast er at begge broer ulike i konstruksjon og uttrykk.

Man befinner seg i grenseland mellom Norge og Sverige i det man passerer under Svinesundbroene ved innseilingen til Halden. Dersom du seiler midtfjords har du riksgensen rett under kjølen, med styrbord i Sverige og babord i Norge!

Utsikten fra både broene og fra de omkringliggende dalsidene ned til fjorden er alene verdt et besøk til Svinesund. Her møtes du av storslått utsikt over landskap, fjord og hav, og på fine sommerdager er det et herlig yrende båtliv i fjorden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjelmkollen - fortet ved riksgrensen


Like ved den gamle Svinesundbrua i Halden ligger Hjelmkollen, en steil og knauset kolle med bratt fjellvegg og overheng ut mot Iddefjorden. Hjelmkollen fort ligger øverst på en markert høyde med utsyn utover fjordløpet mot Oslofjorden og innover til Fredriksten festning i Halden.

Fortet er underlagt Fredriksten festning, og ble anlagt i 1902-03 som en del av et større forsvarssystem av sperrefort og forberedte stillinger langs grensen i forbindelse med løsrivelsen fra unionen med Sverige.

Fortet ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Det er to måter å komme seg til Hjelmkollen. Enten via en skiltet sti fra den gamle Svinesundbrua eller inn på Batteriveien fra den gamle E6 og forbi Blåsopp gård. Det er ikke egnet bilvei hele veien. 

Historiske Svinesund

 

I 1658 ble det første fergeleiet bygget i Svinesund. Dette var like etter freden mellom Sverige og Norge, og en fergemann ble ansatt. Her fantes også grensepostkontor, og på begge sider var det tollstasjon, samt et gjestegiveri på svensk side.

På den norske siden ble det etter krigen oppført nye fergehus og bygninger for fergemannen Gunder Johansson. I 1711 ble den første flytebroen satt opp av norske tropper. Fra og med 1758 ble den norske posttransporten lagt til utlandet over Svinesund, og fergemannen fikk 4 daler per år for å organisere transporten over fjorden. Postkontoret på den norske siden, på den tiden landets største, lå i fergehuset. Fra 1871 ble all post fraktet til Kongsvinger med tog.

Den første bilen ble rodd over sundet i 1906, med syv meter lange årer! I 1917 ble det montert motorer i to lektere som kunne frakte to biler hver, og disse tjenestegjorde frem til 1946 da den første broen åpnet.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble det diskutert om det skulle bygges en jernbaneforbindelse mellom Bohuslän og Østfold, men forslaget ble forkastet. I 1932 ble det igjen foreslått å kombinere jernbane- og veibro over Svinesund. Etter hvert som biltrafikken vokste, så økte også behovet for en bro. I 1938 besluttet den svenske Riksdagen og det norske Stortinget å bygge en veibro i svensk granitt og betong. På svensk side drev man et broalternativ i granitt for å stimulere steinindustrien. Arbeidet startet i svensk regi den 1. april 1939. På det meste var 140 ansatte.

 

Den 9. april 1940 invaderte Tyskland Norge, og brobyggingen ble stanset. Arbeidene ble imidlertid gjenopptatt etter noen ukers avbrudd, og planen var å åpne brua for trafikk i løpet av 1942. Den 6. juli 1942 var det en eksplosjon på svensk side som ødela store deler av den nesten ferdigbyggede broen. Sannsynligvis var et lynnedslag i dynamitt på svensk side årsaken, selv om sabotasje ikke kunne utelukkes. Skadene ble reparert, men byggearbeidene ble innstilt og ikke gjenopptatt før krigen var over i 1945. Brua ble så ferdigstilt og offisielt åpnet 15. juni 1946. Sverige betalte nærmere 90 prosent av byggekostnadene.

Svinesund er Norges største og viktigste grenseovergang. I 1946 passerte sammenlagt ca 6.300 motorfartøyer over Svinesund fra Norge til Sverige. Og alle ble de kontrollert av tollen. Nærmere 5,8 millioner motorister passerte broen i 2004. Det er i gjennomsnitt 15.650 fartøyer i døgnet. Rekorden var forøvrig den 19. juli 2003, da 25.020 passerte.

INSTAGRAM

#svinesund

#svinesundbroen

Fakta om Gamle Svinesundsbroen:

 

1938: Den svenske Riksdagen og det norske Stortinget beslutter å bygge en veibro.

1. april 1939: Byggearbeidet starter.

9. april 1940: Tyskland invaderer Norge, og byggeprosessen stopper.

1940-1942: Svensker og tyskere fortsetter arbeidet med broen.

6. juli 1942: Eksplosjoner på svensk side ødelegger store deler av den nesten ferdige broen.

15. juni 1946: Offisiell åpning av broen.

 

Spesifikasjoner:

 

Lengde: 420 meter

Høyde: 65 meter

Fri seilingshøyde: 60 meter

Tofelts kjørebane, hver på 3,5 meter

To gangbaner, hver på 1,25 meter

Seks kolonner i granitt på svensk side og to på norsk side.

Mengde granitt: 8.650 m²

Mengde betong: 1.750 m²

Slik var den koselige ankomsten til Norge tidligere. Bildet er fotografert en gang på 1950-tallet. Fotograf: Jac Brun

TILBAKE TIL MAGASINET

Terms of Use

200 km 

Følg med på Østfold

Meld de

Koster

KOSTER

March 26, 2017 

Kosterhavet Nationalpark

KOSTER

 

 

 

I havet vest for Strømstad ligger det et fantastisk øyrike med hundretalls øyer, holmer, og skjær – vi snakker om de særegne og granittgråe Kosterøyene, eller Kosteröarna. Kjent og kjært feriested for mange nordmenn er dette øyriket, ta en tur ut til Koster med Kosterfergene fra Strømstad, så forstår du hvorfor.

 

Turister, hyttefolk, og badegjester fraktes ut til øyriket med Kosterfergene fra Strømstad.

Som en av Sveriges mest solrike steder i kombinasjon med fantastiske sandstrender og fine granittklipper har gjort øyene til et attraktivt besøksmål og et eldorado for kunstnere, naturinteresserte, dykkere og båtfolk.

 

Sykkelen er din beste venn på bilfrie Koster. Høsten på Koster egener seg godt til å bli kjent med øyriket fra sykkelsetet.

Ta med sykkelen, spesielt Sydkoster egner seg godt fra sykkelsetet. Nordkoster har et mer karrig og røft landskap, her finnes mange flotte turer til fots. Utenfor øyene finnes Sveriges største selkoloni og Sveriges vestligste fyrstasjon, Ursholmen.

 

Kosters unike natur og genuine skjærgårdsmiljø

I mange hundre år har befolkningen på Koster arbeidet med jordbruk og kultivert jorden og skogen til et kulturlandskap med åkrer, enger, utmarker, skog, og bebyggelse. Med sin beliggenhet som forgård til Skagerrak har også fiske og fangst vært en betydelig virksomhet i flere hundre år. Faktisk helt siden 1600-tallet har det vært blitt fisket aktivt etter hummer her for matauk, og senere ble hummeren en svært ettertraktet eksportvare til Holland, Belgia og andre europeiske land.

På midten av 1700-tallet kom silden i store mengder til kysten og sildefisket ble den viktigste næringen på Koster i nærmere 200 år. Fra begynnelsen av 1900-tallet startet fisket etter reker for alvor, og har siden den gang vært det viktigste fisket i Kosterhavet.

 

Det er uvisst når de første fangstmenn etablerte seg på Kosterøyene og fra når øyriket ble fast bebodd, men sikre kilder forteller om at på 1300-tallet er det beviselig at det bodde folk fast på Koster. Fra slutten av 1300-tallet finnes det opplysninger om syv gårder; Nordkoster, Långegärde, Övre Kile, Nedre Kile, Röd, Brevik og Kyrkosund. Koster var på denne tiden tilhørende den sydøstlige delen av Norge og Koster var under Grimsø Kloster i Skien. Det ble betalt skatt i form av jordbruksprodukter fra Koster til Grimsø Kloster.

 

“Få andre steder i Skandinavia kan vise til så store orkidéenger som på Sydkoster.

— Orkidéen ovenfor heter "Jomfru Marias nøkler"

Øyenes beliggenhet betyr milde vintre og solrike varme somre. "Solen lyser över Koster" er et gammelt uttrykk som det finnes godt hold i. I tillegg til vennlig klima er jordsmonnet her svært kalkrikt og dette resulterer i en artsrik flora. Ingen andre steder i Bohuslän kan vise til så store orkidéenger som på Sydkoster. Øyriket har mange sjeldne planter og mange av vekstene finnes kun på Koster, og Koster er blant Sveriges mest artsrike områder.

 

Øyriket Koster har et rikt dyreliv. Mange blir nok overrasket over å se den store selbestanden her. Store grupper av sel sees oftest ved skjærene og holmene sydvest for Sydkoster. Rådyr, hare, og rev er også i et stort antall Koster. Sjøfuglene er rikt representert, det samme er trekkfugler, og de benytter Kosterøyene som "flyplass" som første stopp ankomst Skandinavia fra Europa på våren, eller som siste stoppested på høsten før ferden går over Skagerrak og ned til kontinentet.

 

Kosterhavet Nationalpark er en nasjonalpark utenfor Bohusläns kyst i Sverige, og rommer et unikt økosystem med 12 000 arter (omtrent halvparten på land og andre halvpart i havet). For å bevare og sikre det sårbare marine livet i Kosterhavet og den unike naturen på Kosterøyene, så ble Kosterhavets Nationalpark innviet i 2009. Nasjonalparken dekker 38 878 hektar rundt Koster-øyenes skjærgård langs Strømstad og Tanum kommuner i Västra Götalands län. Parken grenser til Ytre Hvaler nasjonalpark på den norske siden. Skjærgården skilles fra fastlandet av Kosterfjorden, en 247 m dyp renne som står i forbindelse med Norskerenna. 

 

Sykkelen er din beste venn på Koster. Herlig natur, gamle husmannsplasser, enger med sjeldne orkidéenger, sandstrender, og solvarme svaberg - bedre blir det ikke! 

KURIOSA KOSTER

 

Koster er en svensk øygruppe én mil vest for Strömstad. 4 km² store Nordkoster har rundt 60 fastboende, mens Sydkoster på 8 km² har rundt 240. Rundt disse øyene ligger en rekke mindre, ubebodde holmer og skjær.

Øyene er det vestligste sted med fast bosetting i Sverige. Dessuten er øyene populære feriesteder, og antallet beboere øker til det tidobbelte om sommeren. En stor del av turistene kommer fra Norge. Øyene har også gjort seg kjente for båttypen kosterbåten, som er en spissgatter.

Det finnes hytte- og leilighetsutleie, ett hotell og private hytter til utleie - se oversikt her->

Gjestehavner finnes i Kostersundet på Nordkoster og i Vettnet. Ekenäs tar i mot flest gjestende båter på Sydkoster. Kyrkosund og Brevik er mindre gjestehavner med færre gjesteplasser.

Koster har daglig kollektivtrafikk med båter til Strømstad. Båtene ankommer Västre Bryggan og Vettnet på Nordkoster, samt Långärde, Ekenäs og Kilesand på Sydkoster.

Naturrum er besøkssenteret til Kosterhavet Nationalpark. Her får du informasjon om nasjonalparken, se akvarium, tips og råd om å få det beste ut av oppholdet på Koster.

Av andre attraksjoner og fasiliteter som er verdt å få med seg; kyststier, sykkelutlei, minigolf, campingplass. Dusj og toaletter finner du i gjestehavnene. Sommerstid er det to dagligvarebutikker som holder åpent, den på Sydkoster holder åpent året rundt. Kiosker, interiør- og håndverksbutikker, restauranter og spisesteder finner du også i øyriket, men de fleste holder altså åpent kun i sommerhalvåret.

Kilde: Wikipedia, Kosterhavet Nationalpark, og boken Bohuslän av Bilda Forlag.

Source: http://www.vestfold.guide/koster

Tagged: KosterNordKosterSydKosterSverige

0 Likes